dimarts, 18 d’agost del 2015

Les estacions

Les estacions de tren són embrions de vida. Cada dia s'hi troben centenars de persones amb vides diferents, però que per uns instants conflueixen en temps i espai. I aquest fenomen es repeteix de manera cíclica: uns vénen i els altres se'n van.



Com la pròpia vida, podem veure trens d'alta velocitat, de rodalies, regionals... tots amb destins diferents i amb visions del paisatge diverses. Els trens d'alta velocitat veuen passar els paisatges desdibuixats, no s'hi fixen. Els trens de rodalies són pragmàtics, porten la gent a casa o a treballar en trajectes més o menys breus on el paisatge no importa. En canvi, els regionals són pausats. Permeten gaudir dels detalls del viatge. Cadascun dels passatgers s'identifica amb un d'ells, fins i tot, amb la barreja de més d'un en moments diversos.



Mentre esperen a les andanes observen com les vies es diversifiquen amb destins diferents, de vegades coincidents, però tots ells amb un punt perdut a l'horitzó que els porta fins no se sap on. Llavors arriba el tren i pugen. En aquest punt és on es decideix com omplir el seient que els acull. Pot ser un seient solitari o pot estar acompanyat d'altres passatgers. Pot ser un seient pràctic o un seient que es fixi en els detalls. La diferència està en el moment de deixar el seient: s'adonaran els altres seients que un ja és buit?

Maria Santanach.

Fotos: Maria Santanach i Mónica Espelt.