divendres, 25 de setembre del 2015

El full en blanc

De menuts, quan a l'escola ens demanen que escrivim un text, el cor se'ns accelera pensant com ho farem i sobre què escriurem. Davant de les nostres angoixes, ens diuen que apel·lem a la imaginació. Però la tenim adormida i acabem escrivint sobre què hem fet a les vacances o aquella anècdota que ens va semblar extraordinària un dia. No passa pas per casualitat.


Tots tenim coses per contar i, precisament, aquelles que ens són més properes són les més fàcils de narrar. Qui no ha portat en secret un diari amb les seves vivències? L'ésser humà és emocional per naturalesa, per tant, quan escrivim sobre allò que coneixem, sentim... les idees flueixen.



Arribats a aquest punt, ens posem davant del paper amb ànsies d'explicar tot allò que ens bull al cap. La nostra ment es revoluciona i escup idees sobre el paper. Estem en èxtasi. Però, quan la ment torna al seu estat natural, ens adonem que allò que hem escrit només ho entenem nosaltres mateixos. Hem topat amb la gramàtica!

La llengua és una eina complexa que ens ajuda a plasmar el que volem dir, però que ens recorda que la seva funció és comunicar i, per tant, arribar als interlocutors. Quan en som conscients, estripem el que hem escrit, agafem un nou full blanc i ens el mirem. És llavors quan tenim la consciència que tenim una història per contar i que la volem compartir.


En aquest punt és on neixen les responsabilitats: escriure requereix fer i desfer. Però sempre requereix la dosi de passió necessària per creure en el que fas. A partir d'aquí, com de menuts, tornes a estar tu i el full en blanc.

Maria Santanach.

dimarts, 22 de setembre del 2015

20 dies de verkami

Estem a l'equador de la campanya de verkami i hem aconseguit la meitat del nostre objectiu!!!

Pas a pas, el projecte pren forma i es fa realitat i tot gràcies a les persones que posen el seu granet de sorra. Gràcies, mecenes!!

Estem molt contentes que confieu en nosaltres. Aquest tren va a tota màquina!!



dilluns, 21 de setembre del 2015

Les coincidències

Vides sobre vies és fruit d'un cúmul de coincidències. En dos llocs diferents, la Mónica i jo compartíem el gust per l'escriptura i teníem els nostres tetxos guardats en un calaix. No ens coneixíem entre nosaltres i res feia pensar que ens acabaríem coneixent. Però va passar.


Les dues vam agafar un tren per assistir a la presentació d'un llibre de Gerard Quintana. Un cop a la sala, la casualitat va fer que seiéssim juntes. I posteriorment, la pèrdua d'un tren regional va afavorir que la Mónica acabés dormint a casa. Vam xerrar i riure sense rellotge com si ens coneguéssim de sempre.




Després d'aquell dia, van venir concerts, sopars... fins que un dia a Tarragona ens vam descobrir la nostra passió: escriure. A partir d'aquí, tot va anar rodat: havia arribat el moment de treure la pols als nostres escrits i de posar-nos a escriure per mostrar-ho al món.



Dos anys de feina, de desànims, d'il·lusions, però sobretot de rigorositat i esfoç per tenir a les mans aquest Vides sobre vides. Hi haurà qui li agradarà, hi haurà qui no, però per a nosaltres és la materialització d'una passió. Les coincidències ens han recordat que voler és poder.


Maria Santanach.